Madpakke

Om DANSDA

DTU Fødevareinstituttet har gennem årtier stået i spidsen for de nationale undersøgelser af danskernes kost og fysiske aktivitet (DANSDA) for at sikre et forskningsbaseret grundlag for instituttets arbejde med risikovurdering og folkesundhed nationalt og internationalt.

Gennemførsel af kostundersøgelser
I Danmark er der gennemført fem nationale kostundersøgelser blandt børn og voksne i løbet af de sidste 30 år. I denne periode har i alt 18.000 danske børn og voksne deltaget i undersøgelserne. Den officielle titel er ”Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet”.

Formålet med DANSDA 

Hovedformålet med DANSDA 2021-2024 er at måle kostindtag, fysisk aktivitet og overvægt i en repræsentativ stikprøve af den danske befolkning i alderen 4-80 år og levere data til overvågning af befolkningens indtag af fødevarer, næringsstoffer og fysiske aktivitet. Formålet er desuden at måle risikofaktorer for metabolisk sundhed blandt 40-70-årige danskere og relatere disse faktorer til kost, fysisk aktivitet og sociodemografi. Disse data udgør evidensgrundlaget for rådgivning af myndighederne bl.a. med henblik på at fremme sundere spise- og aktivitetsvaner og forebygge livsstilsrelaterede sygdomme. Et andet hovedmål er at give detaljerede data om fødevareforbrug på individuelt niveau, hvilket muliggør vurdering af fødevarekemiske eksponeringer. Disse data udgør en væsentlig del af risikovurderingen af fødevaresikkerheden. Desuden vil data blive brugt til at vurdere kostens klima- og miljøbelastning.



https://www.dansda.food.dtu.dk/om-dansda
5 MAJ 2024